Waarom jij niet bang hoeft te zijn voor verandering

Het enige wat zeker is, is dat alles constant verandert. Cliché, maar een waarheid als een koe. Als je verandering omarmt, vind je meer rust en tevredenheid. Maar verandering is voor de meeste van ons lastig. Het maakt ons onzeker. Alsof de vaste grond onder je voeten verdwijnt en je geen grip hebt op wat zich in je leven voltrekt. Een ding staat vast: iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met grote veranderingen. Niemand ontkomt eraan. Zo worden we allemaal vroeg of laat geconfronteerd met verlies van liefde, werk of gezondheid. Zo kreeg ik een burn-out. Ik werd overspoeld door stress en twijfel. Hoe bewaar je de rust terwijl je geconfronteerd wordt met veranderingen? Hoe ga je om met veranderingen? En met de twijfels en het gepieker die je er gratis bij krijgt? Ik vertel je wat mij helpt!

Verandering en stress

Hoelang duurt het nog totdat ik 100% hersteld ben van mijn burn-out? Wat voor werk ga ik dan doen en hoe ga ik dat voor elkaar krijgen? Hoe vind ik ooit een baan die wel bij me past? Dit zijn een paar van de twijfels die ik zelf heb (gehad). Dit soort gepieker leidt tot stress en verkramping. Er zitten namelijk onbewuste gedachten onder, die niet zo positief zijn. Dat ik geen leuke en fijne baan kan vinden. Dat ik nooit volledig herstel van mijn burn-out. Dat het allemaal niet meer goed komt. Doem-gedachten. Die je niet helpen bij het omgaan met verandering. Stress en verandering lijken elkaars vriend te zijn. Ze gaan vaak hand in hand. Bij veranderingen wordt je lichaam alert. Je oerbrein actief. Die denkt dat je in gevaar bent. Het onbekende is immers onveilig. Je lichaam wil je beschermen tegen pijn. Geeft je allerlei waarschuwingssignalen. Die je liever kwijt dan rijk bent. Want ze maken je kleiner en zwakker dan nodig is.

Omgaan met verandering

Ik wil absoluut niet pretenderen dat ik een held ben in het omgaan met verandering. Eerder het tegenovergestelde. Misschien schrijf ik daarom over dit onderwerp. Naast dat ik wat van mijn eigen ervaringen wil delen is dit een note to self. Want die veranderingen blijven maar komen. Toch ben ik ze in de loop van de tijd ietsjepietsje meer gaan waarderen. In plaats van dat ik ze verafschuw en mezelf op de bank verstop onder een grote deken. Ik hoor je denken: maar ehm, hoe doe je dat dan?

Stap voor stap

Je hoeft nu nog niet precies te weten hoe je van A naar B komt. Hoe je uit je burn-out gaat komen. Hoe je een baan gaat vinden. Een mooie metafoor die mij steeds weer helpt is die van de koplampen van een auto. Stel je voor. Je rijdt op een donkere weg. Je koplampen schijnen een paar meter vooruit. Dat eerste stukje weg kun je zien en daar kun je wat mee. De kruising die voor je ligt zie je. Die kruising is je eerste vervolgstap. Ga je daar links of rechts? Je kunt nu nog niks met die rotonde die verderop nadert. Dat kan pas als je dichtbij genoeg bent om je koplampen erop te schijnen. Wat je verderop tegenkomt kan je nu met geen enkele mogelijkheid zien, dus je hoeft nu nog niet te weten wat je dan gaat doen. Pas als je verder rijdt kun je weer kiezen. Vertrouw erop dat als je verder gaat, je de juiste keuzes maakt op het moment dat het nodig is.

Richt je op wat je wél wilt

En niet op wat je niet wilt. Als je bijvoorbeeld heel hard denkt en roept dat je niet meer ziek wilt zijn, vraag je onbewust om langer ziek te zijn. Want alles waar je je aandacht op richt groeit. De kunst is om je aandacht te richten op datgene wat je wél wilt. Wil je een goede gezondheid? Vraag erom. Wil je een nieuwe, leuke baan? Vraag erom. Verwacht niet dat het morgen kant en klaar voor je deur staat. Maar verwacht kleine, positieve veranderingen die je de gewenste kant op wijzen. Zie verandering als een kans, niet als iets negatiefs. Verandering is een kans om meer vanuit jezelf te gaan leven. Keuzes te maken die goed zijn voor jou. Wees nieuwsgierig naar wat het leven voor jou in petto heeft.

Ga voor wat NU goed voelt

Dus denk niet teveel in termen van straks of later. De toekomst is slechts een gedachte. Nu is het enige dat we echt hebben. Daarnaast gaat het niet om de bestemming, maar om de weg ernaartoe. Another cliché. Het gaat erom dat je nu plezier hebt en doet wat nu goed voelt. Dat betekent niet dat je geen doelen mag hebben. Maar laat die toekomst ondergeschikt zijn aan het nu. Je mag constant bijsturen, voor jou de goede kant op. Ook mag je stil staan of parkeren. Stoppen met iets dat je niet meer dient is soms het moedigste wat je kunt doen. Opgeven is niet zwak. Bedenk dat als je een deur sluit, er altijd een nieuwe opent. Dus je mag falen! Door te falen ontdek je je eigen unieke pad, door verandering kom je vooruit. Dus ga op je bek. Wees eerlijk als iets niet werkt. Je mag altijd terugkomen op een keuze en van mening veranderen. Falen is de weg vooruit. Wees niet bang om ergens aan te beginnen als het nu goed voelt. Je kunt niets verliezen. Je wordt er alleen maar wijzer van.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Er is niet één manier om jouw doel te bereiken. En er bestaat niet zoiets als de perfecte keuze. Ik kan me enorm het hoofd breken over welke opleiding ik moet volgen, of welke baan goed bij mij past. Ik heb de neiging om alle opties naast elkaar te zetten om daaruit de enige perfecte optie te kiezen. Die bestaat dus niet. Van die vier of vijf opties kunnen er best twee geschikt zijn. Door dit in te zien ontstaat er ontspanning rondom de keuze. Ik weet dat ik beide opties kan kiezen en dat ze allebei goed zijn. Het is wat je er zelf van maakt. Mocht het niet uitpakken zoals je had gehoopt, kun je altijd bijsturen.

Vertrouw op je eigen oordeel

Vertrouw op jouw eigen waarneming. Jouw eigen gevoelens. En als je advies wil vragen? Vraag het aan mensen die een leven leiden dat jij ambieert. En niet aan mensen die een leven leiden dat niet bij jou past. Mensen adviseren jou met de beste bedoelingen vanuit hun eigen perspectief en overtuigingen. Die niet altijd hetzelfde zijn als die van jou. Grote kans dat diegene zijn of haar angsten op jou projecteert. Volg je eigen pad. Ook al wijkt dat af van de norm. En ja, dat is best spannend.

Volg je innerlijke GPS

Vergeet niet dat jij achter het stuur zit. Jouw koplampen schijnen maar een klein stukje vooruit. Wat daarachter ligt kun je nu nog niet zien. Maar dat er daarachter iets ligt weet je nu al. Ga op weg. Volg je innerlijke GPS. Je intuïtie. Je onderbuikgevoel. Volg je unieke route. Kijk naar wat je onderweg tegenkomt en pas je route daarop aan. Wees nieuwsgierig en geniet van het uitzicht!

Deel deze blog via:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *