Introvert? Zó wordt het jouw superpower

Heb je veel tijd voor jezelf nodig? Ben je vaak uitgeput na sociale events? Voer je liever een-op-een gesprekken dan in een groep? Dan ben je waarschijnlijk introvert. Nu denk je misschien, who cares? Nou, jij! Als je weet hoe jij in elkaar zit ga je jezelf beter begrijpen. Daardoor kun je milder zijn voor jezelf. Rekening gaan houden met je eigen behoeftes. Meer vanuit jezelf leven. Kortom, een leven creëren dat bij jou past.

Sorry extravert, dit artikel is niet voor jou. Of toch wel? 

Misschien DENK je dat je extravert bent, maar klopt dit eigenlijk niet. Misschien wil je graag extravert zijn, omdat dit de norm is. Maar ben je introvert, zonder dat je je daar bewust van bent. Story of my life. Tijdens mijn traineeship, 4 jaar geleden, werd ik onderworpen aan diverse persoonlijkheidstesten. Hier kwam uit dat ik extravert was. Nu weet ik dat ik die testen onbewust invulde met sociaal wenselijke antwoorden. Pas toen ik een burn-out kreeg kwam ik erachter dat ik een ontzettende introvert ben. En dat dat niet betekent dat ik verlegen of saai ben. Overigens waren de andere 10 trainees extravert. Blijkbaar had de sollicitatiecommissie extraverte mensen hoog in het vaandel. Vlotte babbel, spontaan, out-going; kwaliteiten die de ideale trainee ‘moet’ bezitten. Destijds dacht ik dat extravert zijn the bomb was en introvert toch een beetje voor losers. Boy, was I wrong…

Yes, ik ben introvert!

Inmiddels ben ik zeer content met mijn introversie. Zie ik het als iets dat me onderscheidt. Als kracht. De kwaliteiten van een introvert zijn namelijk even hard, zij het niet harder, nodig als die van een extravert. We leven in een maatschappij waarin extraversie als hoog goed wordt beschouwd. Je moet je mannetje staan. Het hoogste woord hebben. Vlot zijn. Als kind krijgen we dit al te horen. Van verlegenheid wordt gedacht dat je je daar overheen moet zetten, mee moet doen met de rest. Als je veel tijd nodig hebt voor jezelf, wordt je al snel bestempeld als einzelgänger of een beetje sneu. Alsof je niet sociaal genoeg bent. Introversie wordt dus niet altijd geaccepteerd. Nu zal het je niet verrassen dat ik dit anders zie. Jouw introverte ik is juist helemaal oké! Ik wil in dit artikel een eerbetoon brengen aan de innies onder ons. Wat is het een mooie kwaliteit! Vooral als je hem in jouw voordeel gaat gebruiken en ten volste omarmt.

De ins en outs van introversie

Iedereen is het ene moment introvert en het andere extravert. Je bent nooit 100% introvert. De grondlegger van de theorie hierover, psychotherapeut Carl Jung, heeft het over een spectrum. Iedereen heeft een voorkeur voor een van de twee, bepaald door genen en ervaringen. Geen introvert is hetzelfde. We hebben allemaal ons eigen niveau van stimulatie en sociale interactie nodig. Als je teveel tijd en energie besteedt aan het bevechten van jouw natuurlijke voorkeur, put je jezelf uit. Als introvert met bomvolle agenda, zonder tijd voor jezelf, zul je niet op je best functioneren. Dit gebeurde mij als introvert in een extraverte baan. Werk MÉT in plaats van tegen je temperament. Dit maakt je gelukkiger, productiever en meer aanwezig voor de mensen in jouw leven. In het algemeen herken je je als introvert hierin:

  • Je bekijkt de zaken vanuit jouw eigen, innerlijke wereld.
  • Je laadt op door tijd met jezelf door te brengen en te reflecteren op je leven.
  • Je wordt enthousiaster van ideeën dan van activiteiten.
  • Je hebt de voorkeur voor een paar, diepe relaties in plaats van een heleboel, oppervlakkige relaties.
  • Je bent beter in een-op-een gesprekken dan in groepsgesprekken.
  • Je voelt je moe en uitgeput na een sociaal event, zelfs als je ervan genoten hebt.
  • Je luistert goed en verwacht van anderen dat ze dat ook doen.
  • Je denkt eerst en praat later.
  • Je bent gevoelig voor andermans energie en pikt die snel op in je systeem.

Zo wordt introversie jouw superpower

Ik werkte mijn introversie jarenlang tegen. Dit bleek doodvermoeiend. Ik heb moeten ontdekken wat bij mij past en me in mijn kracht zet. Dit blijft een continue proces. Neem onderstaande tips niet te letterlijk, pik eruit wat jou aanspreekt.

★ Neem veel tijd voor jezelf. Als introvert heb je tijd nodig om dingen te verwerken. Bovendien is tijd alleen voor jou de belangrijkste manier om je op te laden. Neem bewust ontspan-tijd. Durf te kiezen voor rust. Geef jezelf opladen evenveel, of meer, prioriteit als energie uitgeven. Plan niet elke avond vol met sociale afspraken maar houd ook avonden vrij. Zet je telefoon eens uit om 21:00. Je mist echt niks. Geef je lijf de mogelijkheid om in de ruststand te komen. Wandel door het park. Doe een geleide meditatie voor het slapen gaan. Lees een paar bladzijdes in bed.

★ Maar plan ook zo nu en dan sociale afspraken in. Of doe het spontaan. Sociaal contact en verbondenheid zijn basisbehoeftes van de mens. Spreek af met vrienden of vriendinnen, mensen waar jij je goed bij voelt. Doe het gedoseerd. Spreek bijvoorbeeld een paar uurtjes af. Dat maakt het niet minder gezellig! Bedenk voordat je gaat hoelang je ongeveer wilt blijven en houd hier in principe aan vast. Zo houd je nog wat energie over voor daarna. De kans is groot dat je anders compleet uitgeput bent en een dag moet bijkomen.

★ Stel grenzen. Een hele belangrijke. Zeg NEE als het niet uitkomt maar ook als je een middagje vrij had gepland. Zie dit als een afspraak met jezelf, die zeg je toch niet zomaar af? Zeg nee als je geen zin of energie hebt. Je hoeft geen excuses te verzinnen. Als mensen dit niet pikken zegt dit meer over hen dan over jou. Als je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je geen nee zegt tegen jezelf.

★ Vergelijk je leven en levensritme niet met dat van een extravert. Dat past niet bij hoe jij in elkaar zit. En is tegen je natuur in. Koester je eigen behoeftes en schaam je er niet voor. Jij doet het misschien anders en dat is helemaal oké! Voel je niet schuldig dat je agenda niet vol staat met afspraken. Jij zorgt goed voor jezelf en houdt rekening met jezelf. Je plant sociale afspraken zo in dat je jezelf niet uitput en beschermt je energie. Daar kunnen mensen zich door laten inspireren. Vergeet niet dat je niet verlegen of saai bent, maar helemaal goed zoals je bent.

★ Misschien herken je wel dat je energieën van anderen gemakkelijk oppikt. Als je andermans energie in je systeem opneemt kost dat bakken energie. Een eenvoudige tip is douchen voordat je gaat slapen. Het water wast niet alleen je lichaam schoon maar ook jouw energetische veld. Beeld je in dat je alles van je afspoelt. Andermans energie. Spanning. Stress. Je voelt je daarna rustiger en meer verankerd in jezelf. Je kunt jezelf ook insmeren met een lichaamsolie of lotion. Zo leg je een extra beschermend laagje om jezelf heen en zak je van hoofd naar lichaam.

★ Als introvert heb je een rijke innerlijke gevoelswereld. Uit je emoties en gevoelens. Of dat voor jou praten met je vriend of vriendin is, schrijven in je dagboek of tekenen, gooi het eruit. Lekker dansen door de kamer kan ook bevrijdend werken. Hiermee voorkom je dat emoties vast blijven zitten in je lichaam.

★ Kies voor een kalme en rustige omgeving. Creëer thuis een oase van rust met planten, persoonlijke spullen en fijne kleuren. Kijk op je werk of er plekken zijn waar de hoeveelheid prikkels beperkt blijft. Dus liever niet in mega kantoortuinen waar je overbuurman zit te bellen en je buurvrouw haar weekend doorneemt met de secretaresse. Regelmatig thuiswerken kan ook fijn zijn.

★ Zeg dag tegen FOMO en introduceer YOMO in je leven. Joy of Missing Out. Hoe lekker is het om met een boek of Netflix-serie op de bank te kruipen met dekentje, kopje thee en kaarsen aan? En de volgende dag geen kater te hebben, maar fris en fruitig de hele dag nog voor je te hebben?

Hoe ga jij om met jouw introversie? Heb je al een goede energiebalans of vind je het moeilijk je staande te houden in deze drukke en extraverte wereld? Vind je me-time heerlijk of voel je je dan schuldig en saai? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het me weten!

Deel deze blog via:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *