De balans tussen jouw vrouwelijke en mannelijke energie

Nog wat onwennig lig ik voor de tweede keer op de behandeltafel van mijn acupuncturist. We zijn mijn systeem aan het ‘schoonmaken’ en de vastgelopen energie in mijn lijf aan het losmaken zodat het weer vrij kan stromen. Een onderdeel van het consult is polsdiagnostiek, net zoals acupunctuur afkomstig uit de eeuwenoude Chinese Geneeskunde. Als ze aan mijn linker- en rechterpols voelt merkt ze een blokkade op. Mijn linkerpols blijkt zwakker dan mijn rechterpols. Volgens haar heeft dit te maken met een overlevingsmechanisme waarmee ik mezelf ‘beter’ probeer voor te doen dan ik me voel. Harder, meer in control en zelfverzekerder dan ik eigenlijk ben. Ja, denk ik. Dit gaat over mij.

Door middel van acupunctuurnaalden in mijn linkervoet en  linkerhand kan ze de blokkade opheffen. Zodra de naalden mijn linkervoet ingaan komt er een heftige, vurige en branderige energie vrij. Ineens rollen de tranen over mijn wangen. Ik lijk er geen controle over te hebben. Mijn acupuncturist moedigt me aan om het maar even toe te laten, het verdriet en de energie die vrijkomt. Mijn overlevingsmechanisme en masker lijken wat van me af te glijden. De energie zakt naar beneden van mijn hoofd naar mijn lijf. Mijn lijf voelt zwaar aan.

Dominante mannelijke energie

Deze ervaring zette mij aan het denken over hoe wij omgaan met onze mannelijke versus onze vrouwelijke energie. De linkerkant van je lichaam staat synoniem aan de vrouwelijke energie en de rechterkant aan onze mannelijke energie. Dit staat los van je geslacht of geaardheid. Iedereen heeft vrouwelijke en mannelijke energie. Vrouwelijke energie gaat over kwaliteiten zoals intuïtie, zachtheid, zorgen, compassie, voelen, creativiteit, ontvangen en geduld. Mannelijke energie gaat over kwaliteiten als actiegericht, competitief, resultaatgericht, analytisch, ongeduldig en prestatiegericht. Ze worden ook wel de yin (vrouwelijk) en de yang (mannelijk) energie genoemdOnze Westerse samenleving wordt gedomineerd door yang energie. Het kapitalistische groei- en winstmodel is hier een voorbeeld van. De prijs die ‘moeder natuur’ betaalt voor continue economische groei is groot. Of denk aan het feit dat in directies van bedrijven het merendeel man is en dat we elkaar afrekenen op onze prestaties. Of dat ons op de basisschool al wordt aangemoedigd om een verstandige studiekeuze te maken, vooral eentje waarmee je jezelf economisch zeker stelt. Zo wilde ik bijvoorbeeld van jongs af aan al mijn eigen broek op kunnen houden en was dit voor mij ontzettend belangrijk in mijn studiekeuze. Ook was ik ervan overtuigd dat ik dan vooral hard moest werken, resultaatgericht en actie-gedreven moest zijn. Dat mijn mannelijke energie dominant is klopt dus wel. Jarenlang heb ik gewerkt in banen waarbij ik heel resultaatgericht, strategisch en analytisch te werk ging. Bovendien was voor mij the sky the limit dus wilde ik ook snel en hard werken. Een en al mannelijke energie. Ik deed dus ook niet zoveel met de vrouwelijke kwaliteiten zoals ik die hierboven beschrijf. Mijn burn-out heeft mij gedwongen deze meer te verkennen en ik vind ze prachtig! Ik heb geleerd meer te ontvangen in plaats van alleen maar te geven. Om meer te voelen in plaats van te denken. Om intuïtief te werk te gaan en niet alleen rationeel. Wat meer geduld te hebben, al blijft dat een ontwikkelpuntje 😉

Hoe breng je yin & yang in balans?

Een balans tussen de twee energieën brengt ons als individuen, maar ook onze samenleving als geheel, meer in evenwicht. Dit kan simpelweg door meer aandacht te schenken aan de bij jou minder sterk vertegenwoordigde energie. Wanneer je te maken hebt met stress of burn-out zit je vaak in de overlevingsmodus en uiteindelijk ga je ten onder aan je wilskracht. Een typisch voorbeeld van een teveel aan mannelijke energie. Tijdens je burn-out kan het goed zijn om te verkennen hoe je meer yin energie in je leven toe kunt laten. Een paar voorbeelden hiervan zijn: yin of restorative yoga beoefenen (versus poweryoga), een rustige wandeling maken in de natuur (versus hardlopen in de stad), schilderen, dansen, tekenen, schrijven. Het kan ook zijn dat je juist wat meer yang energie kunt gebruiken. Beter voor jezelf opkomen bijvoorbeeld, of een probleem aanpakken met concrete en uitgedachte stappen. Ik pleit er dus niet voor om altijd meer yin energie op te zoeken, het gaat om de balans tussen beide. Je kunt voor jezelf eens verkennen hoe het gesteld is met de balans tussen beide energieën in jouw leven. Zo kun je dus zacht en sterk tegelijk zijn!

Hoe zit het met jouw yin en yang energie? En wat doe jij om ze in balans te brengen? Ik ben benieuwd!

Deel deze blog via:

2 Reacties

 1. Merel
  augustus 12, 2018 / 9:02 am

  He em! Interessant artikel en goed geschreven, keep up the good work! X merel

  • Emma
   Auteur
   augustus 12, 2018 / 5:31 pm

   Hoi leuke Merel! Leuke reactie, dank je wel 🙂 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *